Studij uz radni odnos

Student u redovitom ili izvanrednom statusu od sada ima pravo zasnovati radni odnos, obavljati samostalnu djelatnost obrta ili drugog slobodnog zanimanja, odnosno ima pravo raditi i van samog studentskog ugovora.

Odlukom Ministarstva znanosti i obrazovanja prava iz studentskog standarda za navedenog studenta reguliraju se posebnim propisima koje navodimo u nastavku.

Redoviti studenti koji su u radnom odnosu, obavljaju samostalnu djelatnost obrta ili slobodnog zanimanja odriču se prava na studentsku prehranu i smještaj u studentskom domu. Navedeno stupa na snagu od 1. ožujka. 2023. Pri tome studenti smješteni u studentske domove zadržavaju pravo nastavka stanovanja uz uvjet potpunog novčanog pokrića iznosa stanovanja o vlastitom trošku nakon 1. ožujka 2023.

Redoviti i izvanredni studenti koji su u radnom odnosu, obavljaju samostalnu djelatnost obrta ili slobodnog zanimanja ne mogu dodatno raditi putem studentskog ugovora.

Studentima će informacija o radnom-pravnom statusu biti vidljiva u Informacijskom sustavu studentskih prava (ISSP) putem AAI elektroničkog identiteta.

izvor: Reguliranje prava iz studentskog standarda studenata na temelju članka 78. Zakona o visokom obrazovanju i znanstvenoj djelatnosti, Ministarstvo znanosti i obrazovanja