Strateška suradnja Rektorskog zbora/konferencije BiH i Hrvatske ostvaruje se potpisanim sporazumom na SUM-u

Zajednička, povijesna sjednica Rektorskog zbora/konferencije Bosne i Hercegovine i Rektorskog zbora Republike Hrvatske održana je u okviru obilježavanja Dana Sveučilišta u Mostaru. Sjednicom su predsjedavali rektor Univerziteta u Zenici i predsjedatelj Rektorskog zbora/konferencije Bosne i Hercegovine prof. dr. Jusuf Duraković i rektorica Sveučilišta u Rijeci i predsjednica Rektorskog zbora Republike Hrvatske prof. dr. Snježana Prijić Samaržija.

Na sjednici su pored Predsjednika Hrvatskog studentsko zbora Nevena Pintarića sudjelovale i kolegice iz Studentskog zbora Sveučilišta u Mostaru predsjednica Marija Barun i zamjenica Helena Stanić.

Dogovoreno je održavanje zajedničke konferencije na kojima će razmatrati sve ključne izazove visokog obrazovanja, a konferencija će se održati u Zagrebu. Javna sveučilišta/univerziteti unaprijedit će suradnju na realizaciji međunarodnih projekata i boljeg povezivanja kroz europske programe. Razmatrali su mogućnost osnivanja zajedničkih studija, razmjenu nastavnika te uvjete održavanja i kvalitetu nastave u vrijeme pandemije i studentski standard. Rektori sveučilišta i univerziteta Bosne i Hercegovine i Hrvatske protive se i osuđuju svaki oblik diskriminacije i mržnje kako u akademskoj zajednici, tako i u društvu.

Istaknuto je i to kako na razini Republike Bosne i Hercegovine ne postoji krovna organizacija studenata te da je potrebno učiniti iskorak u smjeru povezivanja studenata različitih univerziteta/sveučilišta BiH.

U provedenoj raspravi predsjednik se je osvrnuo na poteškoće s kojima se studenti susreću tijekom studija, a uzrokovane su korona virusom.

Više o sjednici možete pročitati na mrežnoj stranici Sveučilišta u Mostaru, ovdje.