Održana II. sjednica HSZ

Danas u subotu 11. prosinca u Zagrebu, održana je 2. sjednica Hrvatskog studentskog zbora u akademskoj godini 2021. / 2022. s početkom u 16 sati.

Studentski predstavnici u tijelima/povjerenstvima u koja su predloženi odnosno imenovani od strane Hrvatskog studentskog zbora podnijeli su izvještaja vezano za:

 • povjerenstva za dodjelu državnih stipendija
  • državnih stipendija za posebne skupine studenata – dodijeljeno 400 stipendija
  • STEM – objavljena lista 10. studenog
  • za studente nižeg socio-ekonomskog statusa
   • iznos stipendije je 1.200 kuna, a isplaćuje se mjesečno tijekom devet mjeseci
 • Nacionalnu skupinu za unaprjeđenje socijalne dimenzije visokog obrazovanja
 • Nacionalno povjerenstvo za kontrolu prehrane studenata
 • Radnu skupinu za nacrt prijedloga Zakon o priznavanju i vrednovanju inozemnih obrazovnih kvalifikacija
 • Savjet za mlada Vlade RH

Članovi, predstavnici studentskih zborova u Hrvatskom studentskom zboru podnijeli su izvještaje vezano za rad studentskih zborova visokih učilišta.

Na sjednici su sudjelovali sljedeći predstavnici:

Studentski zbor Sveučilišta u Rijeci, Neven Pintarić,
Studentski zbor Sveučilišta u Zagrebu, Ivan-Pavao Boras,
Studentski zbor Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli, Mirko Filipović,
Studentski zbor Sveučilišta u Splitu, Tomislav Milošević
Studentski zbor Sveučilišta u Zadru, Tin Meštrović

Postignut je dogovor o provođenju projekta vezano za osiguravanje menstrualnih potrepština na razini visokih učilišta u Republici Hrvatskoj te su odabrani koordinatori na nacionalnoj razini i to Marija Špoljarić sa Sveučilišta u Rijeci te Tin Meštrović sa Sveučilišta u Zadru. Jedan od zaključaka je i korištenje postojećeg jedinstvenog vizualnog identiteta radi bolje prepoznatljivosti te će se mijenjati akronim u nazivu projekta s obzirom na visoko učilište na kojem će se projekt provoditi. Tako je projekt Studentskog zbora Sveučilišta u Rijeci „UNIRI stvari“ izrastao iz lokalnog u nacionalni projekt.

Za međunarodnog tajnika Hrvatskog studentskog zbora izabrana je Bruna Bandula, a njezin zamjenik je Ivan-Pavao Boras, studenti Sveučilišta u Zagrebu. Kolege će ravnopravno u svojstvu predstavnika Hrvatskog studentskog zbora predstavljati pri Europskoj Studentskoj Uniji (ESU).

Također na današnjoj sjednici raspisan je Natječaj za koordinatora studentskih pravobranitelja RH, otvoren do 12. siječnja 2022.