Proslava dvadesete godišnjice Bolonjske deklaracije

Alma Mater Studiorum – Sveučilište u Bolonji uz Talijansko ministarstvo za obrazovanje, sveučilišta i istraživanje uz pokroviteljstvo Opservatorija Magna Charta Universitatum te Europskog udruženja sveučilišta (EUA) i ESU – Europske studentske unije pozvali su rektore, profesore, studente, stručnjake i ostale zainteresirane na obilježavanje Dvadesete godišnjice proslave Bolonjske deklaracije u sklopu koje je od 24. do 25. lipnja održana i konferencija u Bologni.

U završnom dijelu konferencije sudjelovali su Borna Nemet i Pegi Pavletić kao predstavnici Europske studentske unije (ESU) u ulozi reportera na sekcijama o učenju i poučavanju usmjerenom na studente te održivom razvoju i ulozi visokog obrazovanja u osiguranju održivog razvoja.

Naglasak je stavljen na ulogu studenata u promjenama unutar europskog sustava visokog obrazovanja. Učenje i poučavanje usmjereno na studenta je postupak za koji moraju biti spremni i studenti, ali i nastavnici kojima primarna uloga mora biti nastava i kvalitetna izvedba nastave, a tek onda znanstvena izvrsnost.

Održivi razvoj mora se pojavljivati na svim razinama djelovanja akademskih ustanova. Mora biti iniciran od strane sveučilišta, biti djelom kurikuluma koji će studentima usaditi vrijednosti koje će oni kao građani prenijeti dalje na opću populaciju. Ovo je temelj za stvaranje budućnosti i osvještavanje građanstva o potrebi održivog života.

Više o cijelom događaju možete pročitati ovdje.