Podrška studentima medicinskih fakulteta

Hrvatski studentski zbor pruža podršku studentima medicinskih fakulteta, odnosno studentskim zborovima medicinskih fakulteta Sveučilišta u Splitu, Sveučilišta u Rijeci, Sveučilišta u Osijeku i Sveučilišta u Zagrebu u vezi Nacrta prijedloga Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zdravstvenoj zaštiti.

Nacrt prijedloga Zakona, studentima medicine, odnosno mladim, tek diplomiranim liječnicima nameće obvezu rada u trajanju od godine dana na razini primarne zdravstvene zaštite (prvenstveno podrazumijevajuću obiteljsku medicinu) kao uvjet prijave na bolničke specijalizacije.

Do sada su mladi liječnici po završetku studija imali pravo na odabir. Izbor se sastojao od samostalnog rada (primjerice rad na zamjenama u obiteljskoj medicini ili u vanbolničkoj hitnoj), rada pod nadzorom u kojem mladi liječnik uz sebe ima mentora (također u ambulantama obiteljske medicine ili na objedinjenom hitnom bolničkom prijemu) te odlaska na specijalizaciju.

Kolege studenti medicine izrazili su svoje veliko nezadovoljstvo predloženim promjenama čemu svjedoče i rezultati nacionalne ankete provedene među studentima medicina na sva četiri sveučilišta. Studenti 6. godine medicine, kao najiskusniji kolege, pokazali su iznimnu jednoglasnost i zajednički stav odazvavši se u rijetko viđenom broju: čak  84% svih studenata 6. godine ispunilo je anketu od čega je 99% njih protiv uvođenja promjena predloženih u Nacrtu Zakona.

Iz navedenog uviđamo da su studenti medicine jednoglasni u svojoj želji da im se ne nameće obveza rada te da nakon završenog studija svi imaju jednake mogućnosti i pravo izbora neovisno o prosjeku ocjena ili znanstvenoj aktivnosti tijekom studija.

Ovim bismo putem voljeli izraziti svoju podršku kolegama studentima, budućim liječnicima, u njihovom nastojanju da se oslobode te obaveze rada. Slažemo se s kolegama da bi svaki mladi liječnik u Republici Hrvatskoj trebao imati mogućnost odabira svojeg radnog mjesta, kako je to dosada bila praksa.

Pismo podrške nalazi se na poveznici.