Održana konstituirajuća-izborna sjednica Hrvatskog studentskog zbora

Danas, 27. studenog 2021. godine održana je konstituirajuća-izborna sjednica Hrvatskog studentskog zbora za akademsku godinu 2021./2022., a domaćin je bio Studentski zbor Sveučilišta u Zagrebu – Studentski centar Varaždin.

Za predsjednika Hrvatskog studentskog zbora izabran je Neven Pintarić, predstavnik Studentskog zbora Sveučilišta u Rijeci, a za njegova zamjenika Ivan-Pavao Boras, predstavnik Studentskog zbora Sveučilišta u Zagrebu.

U sklopu sjednice održan je i sastanak s predsjednikom Zajednice studentskih centara RH, ravnateljem Studentskog centra Varaždin Nenadom Milijašem po pitanju uvođenja noviteta u studentskoj prehrani kao i o projektima koje u planu imaju studentski centri u RH, a s ciljem prijave istih na EU fondove. Ova prigoda iskorištena je i za sudjelovanje u radionicama koje se provode povodom održavanja Dana zdravlja u Varaždinu.

Koordinatorice projekta „Uniri Stvari“ Marija Špoljarić i Lana Par prezentirale su projekt Studentskog zbora Sveučilišta u Rijeci koji se provodi u suradnji sa Sveučilištem u Rijeci na Sveučilištu u Rijeci sa svrhom proširenja provođenja na druga visoka učilišta u Republici Hrvatskoj s ciljem osiguravanja higijenskih potrepština (uložaka i tampona) za osobe koje menstruiraju.

Naime rezultati istraživanja o menstrualnom siromaštvu koje je provedeno 2020. godine od strane Udruge za ljudska prava i građansku participaciju PaRiter prikazuju kako na više od 6 000 ispitanica, trećina njih prisiljena je štedjeti na menstrualnim potrepštinama, a čak 10 % ne može si priuštiti redovitu potrebnu količinu.
Hrvatski studentski zbor ovom prilikom pružio je potporu projektu s namjerom proširenja na druga visoka učilišta u Republici Hrvatskoj.

Plan i program rada predan u kandidaturi možete preuzeti na poveznici, ovdje.

Nacrt zapisnika sjednice možete preuzeti na poveznici, ovdje.