Hrvatski studentski zbor slavi 25 godina djelovanja!

Ponosno i radosno Vas obavještavamo kako Hrvatski studentski zbor, krovno predstavničko tijelo svih studenata i studentica Republike Hrvatske, već četvrt stoljeća uspješno zastupa interes upravo ove efektivne, produktivne i plodonosne sile društva! Studentska pokretačka snaga jest ona koja je tijekom povijesti nosila ključne društvene i političke promjene.

Prije samo 25 godina, dolaskom demokracije te uspostavom suverene države, Republika je Hrvatska formiranjem ovog predstavničkog tijela uspješno zaštitila studentski glas!

Veličina i bitnost Hrvatskog studentskog zbora je činjenica što u tim redovima upravo stoje sami studenti, a istinski i potpuni motiv volontersko predstavničkom djelovanju je unapređenje studentskog standarda.

Preko sto pedeset tisuća studenata studira na 11 javnih sveučilišta i brojnim državnim i  privatnim visokim učilištima diljem Republike Hrvatske.

U proteklom razdoblju naša se domovina susrela s mnogo nedaća koje su nas potresle, ali i ujedinile. Govorimo o pandemiji s kojom se borimo, ali i potresima, najprije onim u Zagrebu, a zatim u Banovini. I u tim teškim trenucima Hrvatski studentski zbor odigrao je važnu ulogu te u samo 48 sati organizirao na razini cijele Hrvatske izradu vizira za medicinsko osoblje što je rezultiralo s 12 tisuća vizira izrađenih i dostavljenih u samo mjesec dana od začetka ideje. Ta ideja potaknula je donaciju 50 000 vizira tvrtke AD Plastik. Uz to, neprestano smo bili komunikacijski kanal između Sveučilišta i studenata te neumorno radili u obavještavanju i educiranju studenata o pandemiji i virusu. Za vrijeme potresa koordinirali smo pružanje pomoći nastradalim studentima i njihovim obiteljima, a zajedno sa upravama Sveučilišta dogovorili prilagođene uvjete studiranja za pogođene kolege i adekvatne centre za psihološko savjetovanje.

Ipak, najveća uloga Hrvatskog studentskog zbora dolazi do izražaja kada se studentski predstavnici zalažu za vidljive promjene kojima se dugoročno unapređuje studentski standard.

Primjer jedne takve promjene je i izmjena Zakona o obavljanju studentskih poslova čime je dokinuto izrabljivanje studenata, omogućena minimalna zakonska satnica te pronađen način financiranja studentskih projekata direktno iz studentskog rada. Studentski projekti i aktivnosti od izrazite su važnosti za izgradnju studenata, njihovo dodatno educiranje i konkurentnost na tržištu. U suradnji s brojim tijelima, kao što su resorna ministarstva, savjeti mladih i različite udruge, Hrvatski studentski zbor propituje i rješava probleme studenata. Istraživanje koje je provedeno u suradnji sa Savjetom za mlade Vlade Republike Hrvatske pokazalo je nužnost što hitnije izmjene Pravilnika o studentskoj prehrani te se Hrvatski studentski zbor proteklih godinu dana upustio u vrlo kompleksnu zahtjevnu izmjenu toga pravilnika.

Povodom obilježavanja 25 godina djelovanja, svečana proslava Hrvatskog studentskog zbora održala se 25. rujna 2021. u Splitu.

Uz studentske predstavnike sudjelovali su: Ministar prof. dr. sc. Radovan Fuchs, rektori prof.dr.sc. Damir Boras (Sveučilište u Zagrebu), prof. dr. sc. Dragan Ljutić (Sveučilište u Splitu), prof. dr. sc Dijana Vican (Sveučilište u Zadru), prof. dr .sc., Snježana Prijić-Samaržija (Sveučilište u Rijeci), prof. dr. sc. Alfio Barbieri (Sveučilište u Puli), predstavnik predsjednika Hrvatskoga sabora Ante Bačić te bivši predsjednici Hrvatskog studentskog zbora i ostali zaslužni studenti.

Vizija i plan Hrvatskog studentskog zbora za buduće generacije

Prije početka budućih suradnji, a i kako bi one bile što uspješnije, potrebno je uopće definirati pojam studentskog standarda. Definicija je nužna kako u svakodnevnom govoru te općem znanju, tako i u novim pravnim aktima. Upravo ovakvim definiranjem omogućujemo složni budući rad.

Sukladno Zakonu, naknada za posredovanje od 12 % mora biti uložena izravno u studentski standard. Pozivamo na to da se prihodi ulažu u izgradnju sportskih centara, obnovu i nadogradnju studentskih domova, razvoj ostalog edukativno sadržaja, poboljšanje kvalitete života te aktivnosti koje se nude studentima tijekom studiranja.

Moderna studentska iskaznica (x-ica) koja bi postala jedinstvena studentska kartica korisna za sva područja (studentska prehrana, smještaj, studentski servis, prijevoz itd.) ključni je korak u digitalizaciji Sveučilišta nalik ostalim svjetskim sveučilišta koji već imaju tu funkcionalnost. 

Zasigurno ćemo osjetiti razne posljedice pandemije, ali ono na čemu moramo zajedničkim snagama raditi i inzistirati jest održavanje kvalitete studiranja i studentskog standarda

Spominjući katastrofalno razdoblje, pandemiju koja je pogodila čitav svijet i utjecaj na suživot ljudi, ogroman utjecaj ostavila je na razvoj i zdravlje mladih. Nije lako postojati u svijetu koji je pun nesigurnosti i neizvjesnosti koje donedavno nismo mogli ni zamisliti. Apeliramo na Institucije da zajedničkim naporima skrenemo pozornost na probleme mentalnog zdravlja

“Kroz djelovanje i suradnju sa Ministarstvom znanosti i obrazovanja, imperativ je da Hrvatski Studentski zbor bude pokretač studentskih promjena i najglasnije tijelo koje studenti imaju. Stoga, svojim kolegama i budućim generacijama, stavljam kao obavezu da iz dana u dan rade na poboljšanju kvalitete studiranja i života na svim visokoobrazovnim ustanovama u Hrvatskoj. Uz zajedništvo svih studenata, napredak i razvoj su neupitni, a ulaganjem u studente Republika Hrvatska dobiva trajni zalog u svijetlu i uspješnu budućnost!” – istaknuo je predsjednik Hrvatskog studentskog zbora Mateo Marušić.