Rektorski zbor podržao prijedloge HSZ-a u smjeru poboljšanja studentskog standarda i obrazovanja

Na 5. sjednici Rektorskog zbora RH predstavnici Hrvatskog studentskog zbora predstavili mjere za studente koje bi pomogle u što boljem uspjehu i ostvarenju tekuće akademske godine. Zajedničkim radom, razmjenom iskustava te primjerima želimo se ujediniti oko zajedničkog ovogodišnjem problema.

Rektorski zbor RH podržava napore Hrvatskog studentskog zbora da se poboljša studentski standard putem mjera koje su studentski predstavnici izložili na sjednici. Poštujući različitost i autonomiju svakog javnog sveučilišta, Rektorski zbor predlaže sveučilištima da u suradnji sa svojim studentskim zborovima analiziraju i dogovore provođenje mjera u okviru svojih ingerencija, a u korist studenata gdje god je to moguće poštujući propise.

Rektorski zbor RH predlaže izmjenu visine participacije studenata u troškovima sveučilišnog studija ostvaruju redoviti studenti koji su na početku akademske godine 2020./2021. u prethodnoj akademskoj godini stekli najmanje 45 ECTS bodova. Rektorski zbor RH predlaže sveučilišnim senatima izmjenu Pravilnika o studiranju u skladu Zaključka sa sjednice. Slijedom navedenog Rektorski zbor RH predlaže Vladi RH izmjenu Odluke o programskom financiranju na način da pravo na punu subvenciju participacije u troškovima studija ostvaruju redoviti studenti koji su na početku akademske godine 2020./2021. u prethodnoj akademskoj godini stekli najmanje 45 ECTS bodova na studijskom programu.

Važno za istaknuti je sudjelovanje predsjednika Studentskog zbora Sveučilišta u Mostaru Željko Perković na sjednici Rektorskog zbora RH kao jedinog Hrvatskog sveučilišta van granica RH kako bi primjerom Rektorskog zbora, predlaganjem mjera i postizanjem kvalitetnih rješenja za nastavak studiranja iskustveno projicirali u donošenju mjera za studente na Sveučilištu u Mostaru te nastaviti izvrsnu suradnju naših sveučilišta i studentskih zborova.

Zaključak s Rektorskog zbora možete pogledati na linku: