Održane 6. i 7. sjednica Hrvatskog studentskog zbora

Šesta sjednica Hrvatskog studentskog zbora održana je 06. ožujka elektroničkim putem. Izglasana je podrška kolegici Pegi Pavletić za kandidaturu za izvršni odbor European Student Union.

U petak 13. ožujka, na Kampusu Sveučilišta u Dubrovniku održana je tematska sjednica povodom zasjedanja 78. skupštine European Students’ Union i ESU Board Meeting. Kolega Borna Nemet, koji je u prošlome mandatu obavljao funkciju međunarodnog tajnika HSZ-a, preko videopoziva je prisutne upoznao s trenutnom situacije oko organizacije te buduće smjernice za sami projekt.

Sedma sjednica Hrvatskog studentskog zbora održala se u subotu 14. ožujka Rektoratu Sveučilišta u Dubrovniku.
Dnevni red 7. sjednice Hrvatskog studentskog zbora je sljedeći:

  1. Usvajanje zapisnika 1., 4. i 5. sjednice Hrvatskog studentskog zbora;
  2.  Izvještaj predsjednika;
  3.  Izvještaji predsjednika studentskih zborova sveučilišta i predsjednika Vijeća studenata veleučilišta i visokih škola;
  4.  Prijedlog imenovanja članova za Nacionalno povjerenstvo za kontrolu prehrane;
  5.  Prijedlog imenovanja studentskog predstavnika u Povjerenstvo za provedbu javnog natječaja za dodjelu stipendija studentima – pripadnicima hrvatskog naroda izvan Republike Hrvatske – za akademsku godinu 2019./2020.;
  6.  Informacije o nacrtu prijedloga Zakona o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju;
  7.  Informacije o 78. zasjedanju skupštine Europske Studentske Unije;
  8.  Rasprava o Pravilniku o uvjetima i načinu ostvarivanja prava na pokriće troškova prehrane studenata;
  9.  Razno.

Predsjednik Marušić dao je izvještaj sa 4. sjednice Rektorskog zbora održane 3. ožujka u Zagrebu. Nadalje, naveo je planove o poboljšanju studentske prehrane te je upozorio o trenutnoj situaciji i uputama nadležnih institucija.

Predstavnici pojedinih sveučilišta ukratko su dali izvještaj o svome radu i radu studentskoga zbora te spomenuli bitne projekte koje provode na sveučilištu.

Za prijedlog imenovanja članova za Nacionalno povjerenstvo za kontrolu prehrane predloženi su:
Josip Periša, student Sveučilišta u Zagrebu i Mateo Marušić, student Sveučilišta u Splitu.

Za prijedlog imenovanja studentskog predstavnika u Povjerenstvo za provedbu javnog natječaja za dodjelu stipendija studentima – pripadnicima hrvatskog naroda izvan Republike Hrvatske – za akademsku godinu 2019./2020. predložen je Jasmin Rami, student Sveučilišta u Puli.

Dogovorom je utvrđeno da se zasjedanje 78. skupštine Europeans Students’ Union i ESU Board Meeting, pridržavajući se svih preporuka nadležnih institucija, neće održati na Braču u periodu od 22. travnja do 28. travnja zbog nastale pandemije koronavirusa.

Na raspravu o Pravilniku o uvjetima i načinu ostvarivanja prava na pokriće troškova prehrane studenata priključio se Marko Potrebica, ravnatelj Studentskog centra Dubrovnik koji je na temelju iskustva i rada u Studentskom centru podijelio savjete i mišljenja s nazočnima.

Nakon sjednice skupština Hrvatskog studentskog zbora, u pratnji ravnatelja Potrebice, dogovoren je obilazak gradilišta novog studentskog doma u Dubrovniku.