Održana 5. sjednica Hrvatskog studentskog zbora

U subotu, 15. veljače, u Vijećnici Građevinskog fakulteta u Mostaru održana je 5. sjednica Hrvatskog studentskog zbora.

Prije početka sjednice uvodnu riječ održala je prorektorica za međunarodnu suradnju, Sanja Bijakšić, čime je iskazala zahvalnost i bitnost održavanja sjednice Hrvatskog studentskog zbora upravo u Mostaru.

Dnevni red 5. sjednice Hrvatskog studentskog zbora jest:
1. Izvještaj predsjednika;
2. Izvještaj zamjenice predsjednika;
3. Izvještaj sa Povjerenstva za promjenu Pravilnika o uvjetima i načinu ostvarivanja prava na pokriće troškova prehrane studenata;
4. Podrška studentima Fakulteta hrvatskog studija;
5. Uključenost Studentskog zbora Sveučilišta u Mostaru u Hrvatski studentski zbor;
6. Imenovanje glasnogovornika Hrvatskog studentskog zbora;
7. Imenovanje predstavnika Radne skupine za promociju visokih učilišta Republike Hrvatske u inozemstvu;
8. Davanje suglasnosti predsjednika o pokretanju postupka organizacije zasjedanja 78. skupštine Europeans Students’ Union;
9. Rasprava o financiranju zasjedanja 78. skupštine Europeans Students’ Union;
10. Plan i program Koordinatorice studentskih pravobranitelja;
11. Razno.

Uzimajući u obzir pozitivne akreditacijske preporuke, Odluku Senata Sveučilišta u Zagrebu od 10.12.2019., dopis Studentskog zbora Fakulteta hrvatskih studija te pismo podrške Studentskog zbora Sveučilišta u Zagrebu Hrvatski studentski zbor na navedenoj sjednici je i iskazao potporu Fakulteta hrvatskih studija u njihovim nastojanjima da obrane interese studenata te Hrvatski studentski zbor osuđuje svaki pokušaj nanošenja štete ugledu i mirnom studiranju studenata Fakulteta hrvatskih studija. Hrvatski studentski zbor naglašava nužnost tretiranja FHS kao fakulteta i javne ustanove ravnopravne ostalim takvim ustanovama, što i jest te iskazuje bitnost omogućavanja neometanog studiranja bez javnih pritisaka na studentske predstavnike FHS i sve studente istoga Fakulteta.

Predstavnici Studentskog zbora Sveučilišta u Mostaru iskazali su ambiciju za intenziviranjem njihovog sudjelovanja u djelovanju Hrvatskog studentskog zbora. Na sjednici je izglasana uključenost Studentskog zbora Sveučilišta u Mostaru u radnje Hrvatskog studentskog zbora u obliku funkcije glasnogovornika HSZ-a, kako bi studenti Sveučilišta u Mostaru mogli prisutvovati na sastancima različitih radnih skupina, skupljati iskustvo te implementirati stečena znanja na unapređenje svojega studentskog standarda. Studentica Sveučilišta u Mostaru, Helena Stanić, imenovana je za glasnogovornicu Hrvatskog studentskog zbora, na prijedlog predsjednika, Matea Marušića.

Za članove Radne skupine za promociju visokih učilišta Republike Hrvatske u inozemstvu imenovani su Mateo Marušić, student Sveučilišta u Splitu i Josipa Smoljo, studentica Sveučilišta u Zagrebu.

Također je donesen odluka o davanju suglasnost o organiziranju događaja zasjedanja 78. skupštine Europskog studentskog zbora te je potaknuta rasprava o istom događaju, kako bi realizacija projekta bila što produktivnija.

Koordinatorica studentskih pravobranitelja, Nikolina Cvitkušić, predstavila je svoj plan i program djelovanja za budući mandat.

Bitno je napomenuti da je u petak 14. veljače održana dodatna tematska sjednica vezana za projekt 78. Board Meeting Europeans Students’ Union.